Pri oprave stropkovského kaštieľa našli základy hradu

07.08.2007 Stropkov

Stropkov 7. augusta (TASR) - Samospráva mesta Stropkov sa postarala o opravu národnej kultúrnej pamiatky, miestneho goticko-renesančného kaštieľa z 15. storočia.
Popri rekonštrukčných prácach sa uskutočnil archeologický výskum, pri ktorom pracovníci Vlastivedného múzea (VM) v Hanušovciach nad Topľou objavili základy stredovekého hradu.
Kaštieľ previedli do vlastníctva mesta začiatkom 90. rokov minulého storočia. Už v roku 1988 sa začala prvá jeho rozsiahlejšia oprava ešte v investorstve Krajského pamiatkového ústavu v Prešove. Trvala do roku 1995 a realizovali sa počas nej práce v hodnote vyše päť miliónov Sk. Podľa informácií vedúceho odboru výstavby a regionálneho rozvoja Mestského úradu v Stropkove Ladislava Dubasa pre nedostatok prostriedkov sa rekonštrukcia nanovo začala až v roku 2005. Mesto vtedy získalo štátne dotácie od Ministerstva kultúry SR v celkovom objeme 16 miliónov Sk. Celkový rozpočtový náklad opravy je vyše 24 miliónov, pričom mestu chýba na dokončenie prác ešte asi osem miliónov Sk.
Výsledkom obnovy dvojpodlažného objektu s upraveným podkrovím a so suterénom je už funkčná vináreň v pivnici a reštaurácia na prízemí. Mesto priestory prenajalo súkromnému podnikateľovi. Neobsadené sú zatiaľ na poschodí veľká zasadačka a miestnosť, ktorá by mala slúžiť na reprezentačné účely primátorovi mesta. Uvažuje sa aj o ich využití na mestskú galériu a múzeum. V podkroví vznikli nadštandardné podmienky na ubytovanie hostí mesta.
Archeologický výskum sa začal v máji 2006. Ako dnes pre TASR povedala riaditeľka VM Mária Kotorová, jeho závery jednoznačne svedčia o tom, že \"tu stropkovský hrad bol\" a jeho súčasťou bol kaštieľ. Objavili hradobný múr, východnú hradbu a momentálne odkrývajú nárožnú juhovýchodnú baštu a vstupnú baštu do areálu hradu. Pri vykopávkach našli veľké množstvo keramiky a sklenených predmetov od 16. po 18. storočie, čo svedčí o vysokej úrovni stolovania na hrade. Kuriozitou je stolový zvonec s reliéfnou výzdobou. Výskum by sa mal skončiť do tohoročného septembra. Podľa architektonických predstáv malo by pôdorys hradu verejnosti pripomínať priznané hradobné murivo. Po jeho obvode by boli odpočinkové miesta pre obyvateľov a návštevníkov mesta.
 

Vyberte región